572 poze   56238 vizite

apus de soare

Inspirata de evenimentul mortii lui Stefan cel Mare, Apus de soare (1909) este o drama istorica, romantica, remarcabila prin lirismul sau si prin dimensiunile grandioase ale personajului sau central, a carui maretie confera lucrarii ca­racter poematic.
Apus de soare face parte din trilogia Moldovei, alaturi de alte doua lucrari dramatice: Viforul (1910) - evocand domnia viforoasa a lui Stefanita Voda si Luceafarul (1910) - avandu-1 ca personaj central pe Petru Rares.
Cele doua conflicte ale dramei se impletesc de-a lungul a patru acte care rezuma ultimul an de viata al marelui Stefan (din toamna lui 1503 si pana la 2 iulie 1504 - ziua mortii vo­ievodului).
In actul I. curtea domneasca din Suceava se afla sub semnul a doua embleme: soarele toamnei (care prevesteste iarna batranetii lui Stefan) si bourul Moldovei - simbol al inte­meierii si al integritatii.
In numele celei de-a doua embleme, batranul voievod decide sa recucereasca Pocutia, vechi teritoriu moldovenesc, stapanit de Polonia.
Rugat de doamna Maria sa-si amane expeditia (data fiind rana pe care o avea Ia un picior si apropierea iernii), domni­torul refuza: a... si Stefan n-a murit inca".
La chemarea voievodului, sirurile de luptatori se indreapta spre Suceava, ca puhoaiele de munte, aratand ace bogata e Moldova".
AAZKAPKNRHPACWVFYFZ
AAZKAPKNRHPACWVFYFZ
BJODGAOFYRDRCWTOAFG
BJODGAOFYRDRCWTOAFG
HYMEBPIQRWCDJLAIXZZ
HYMEBPIQRWCDJLAIXZZ
IECEQPCEBNNFXQCMXSX
IECEQPCEBNNFXQCMXSX
KYJCNPSYWLHKIFISGBN
KYJCNPSYWLHKIFISGBN
LUWSEYGCEQHKOQMHPCN
LUWSEYGCEQHKOQMHPCN
OCWWBNPKFCDTODBKNIL
OCWWBNPKFCDTODBKNIL
OIFCBSXHQJWNLDEWAEM
OIFCBSXHQJWNLDEWAEM
QWTIJKYQPAIQXQFUSAG
QWTIJKYQPAIQXQFUSAG
SCDKQUOMQKKUMRIUJRM
SCDKQUOMQKKUMRIUJRM
SZXDYXOSMIRBDWJVXMG
SZXDYXOSMIRBDWJVXMG
WSMTPYPTINIDSVOCOYU
WSMTPYPTINIDSVOCOYU

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.